Over

Na het afronden van zijn studie Rechten in 1991 koos Robert Alberdingk Thijm (1965) voor een toekomst als scenarioschrijver. Hij begon met het schrijven van afleveringen voor de populaire comedyserie ‘In de Vlaamsche Pot’ en maakte kinderprogramma’s voor VPRO’s Villa Achterwerk, zoals ‘Meneer Rommel’ en ‘Zeeuws Meisje’. Samen met regisseur/scenarist Jean van de Velde vertaalde hij de bioscoophit ‘All Stars’ tot een televisieserie.

In de scenario’s die Robert schrijft, staan over het algemeen gewone mensen centraal. Door daarbij te kiezen voor een persoonlijk en gedetailleerd perspectief, wordt de kijker op een nieuwe en vaak indringende wijze betrokken bij de manier waarop het dagelijks leven door de personages wordt ervaren.

Of het nu gaat om jongetjes van 6 zoals in ‘de Daltons’ (Rita Horst, 1999) , of de meisjes van 16 uit ‘Dunya en Desie’ (Dana Nuchshtan, 2003), een circusfamilie in ‘Waltz’ (Norbert ter Hall, 2006) of een heel caleidoscoop aan Amsterdammers zoals afgelopen jaar geportretteerd in ‘A’dam – e.v.a.’, het levert in handen van verschillende regisseurs steeds verrassend en prijswinnend televisiedrama op.

Samen met regisseur Norbert ter Hall maakte Robert de kerstserie ‘Het Gordijnpaleis van Ollie Hartmoed’, in december 2011 te zien bij de VPRO op Zapp en in januari 2012 bij de VRT op Één.

Zijn series de ‘Daltons’ en ‘Dunya en Desie’ werden beiden genomineerd voor een International Emmy Award en wonnen vele (internationale) prijzen, zoals de Prix Jeunesse, Premios Ondas, Cinekid Kinderkast. De speelfilm van ‘Dunya en Desie’ was in 2009 de Nederlandse inzending voor de Oscars. De serie ‘A’dam – e.v.a.’ won in 2011 –naast de Beeld- en Geluid Award ook de franse Prix de la Fiction, meilleure fiction Européene et Internationale.

Zijn werk is uitgezonden in verschillende Europese landen – zoals Zweden, Finland, Noorwegen, Duitsland en België.

Robert Alberdingk Thijm begeleidt ook jonge scenaristen met het realiseren van hun eigen dramaprojecten en geeft masterclasses scenarioschrijven in o.a. Amsterdam, Brussel, Berlijn en Santiago de Chili. Hij is secretaris van Stichting Lira en bestuurslid van Stichting Rechtshulp Auteurs.

In december 2012 kreeg Robert de ‘Edmond Hunstinxprijs dramaschrijven’ voor zijn gehele oeuvre.