De Vrije Staten

Voor het nieuwe museum “Het Hof van Nederland” in Dordrecht schreef ik een film waarbij de bezoeker naar het jaar 1572 wordt teruggebracht.

De Nederlanden zuchtten toen onder de Spaanse overheersing van Koning Fillips II en zijn tirannieke stadhouder, de hertog van Alva. Niet-katholieken werden op de brandstapel gegooid, tegenstanders gemarteld, de bevolking uitgeknepen en de handel lag stil. Het verzet werd gevormd door de Watergeuzen die met hun onverwachte opmars via het water al verschillende steden hadden weten te bevrijden. Zo ook de oudste stad van Holland, Dordrecht. Dit was het moment waarop de door de Spaanse koning verdreven stadhouder Willem van Oranje gewacht had. Hij liet in het grootste geheim een vergadering beleggen van de Saten Generaal – de verzamelde Hollandse steden en edelen – om steun te verwerven voor de strijd tegen het bestuur van Alva en zijn bloedraad.

Theu Boermans regisseerde de film met acteurs als Cees Geel, Victor Löw, René van Zinnicq Bergmann, Anniek Pheifer en nieuwslezer Rik van de Westelaken. De productie was in handen van Nandine van Karnebeek, van 1 Augustus.

Op de eerste Koningsdag ‘nieuwe stijl’, 27 april 2015, openden Koning Willem Alexander en Koningin Máxima het museum door een akte te tekenen waarin de waarden van de eerste vrije vergadering van de Staten Generaal uit 1572 werden herbevestigd.

Dagblad Trouw: “Het Hof van Nederland is er goed in geslaagd om de bezoeker vanuit de 21ste eeuw naar 1572 te trekken. Dat is onder meer gedaan met behulp van een knappe film van Theu Boermans…” (Meindert van der Kaaij, 23 april 2015).

De Telegraaf: “Hoe presenteer je zoiets als museum? Op een fantastische manier. Er is een 19 minuten durende film gemaakt, geregisseerd door Theu Boermans, met een keur aan topacteurs. Hij switcht van heden naar verleden, het publiek beweegt mee van museum naar de oorspronkelijke vergaderruimte van destijds. Mooier kan het niet.” (Gertjan ter Braak, 24 april 2015)

Een trailer van de film is hier te zien.

Kaarten voor “Het Hof van Nederland” kun je hier bestellen.