Motregenvariaties

“Verrukkelijke speldenprikjes” – Volkskrant ****
“Vernuftig literair steekspel” – Telegraaf ****
“Het Nederlands theater snakt naar toneelschrijvers als Robert Alberdingk Thijm” – NRC Handelsblad ****
“Motregenvariaties heeft een onmiskenbaar Engelse theatersfeer” – Parool ****
“Gedurfde vorm en heerlijk spel” – Trouw ****
“Eerste theatertekst Alberdingk Thijm is voltreffer” – Theaterkrant ****

Twee dichteressen debuteerden beiden in de jaren zeventig. De een werd wereldberoemd, de ander raakte totaal ondergesneeuwd. Veertig jaar later lopen de vrouwen elkaar weer tegen het lijf. Er volgt een vileine afrekening met het verleden, met als inzet een niet geschreven oeuvre en een niet geleefd leven.

Mirthe Kamp (Olga Zuiderhoek) is niet lang geleden weduwe geworden. Haar man was de bekende poëziecriticus Alex Kamp. Hoewel Mirthe nog dagelijks gedichten maakt, is na haar debuut
Kind van Mist begin jaren ’70 nooit meer werk van haar gepubliceerd. Hoe anders verliep de carrière van Sacha van Loon (Ria Eimers) die tegelijk met haar debuteerde met de spraakmakende dichtbundel Phèdres Tranen en vervolgens de ongekroonde koningin van de vaderlandse letteren werd. Terwijl Mirthe steeds meer in bezit wordt genomen door de afwikkeling van haar mans nalatenschap, een verhuizing en pijnlijke benen, ontmoet ze na 40 jaar haar oude rivale. Misschien is het niet te laat en kan ze de wereld alsnog laten zien wat ze in haar mars heeft.

Speciaal voor Olga Zuiderhoek en Ria Eimers schreef Robert Alberdingk Thijm dit stuk over de drang naar erkenning en de angst voor mislukking. Olga Zuiderhoek en Ria Eimers maakten eerder samen de voorstelling De Meid en speelden ieder afzonderlijk een memorabele ‘Martha’ in twee verschillende uitvoeringen van Who’s afraid of Virgina Woolf. Het was hun wens om weer samen een voorstelling te maken, met als uitgangspunt hun fascinatie voor het vak. Regisseur Johan Simons (Hollandia, NTGent) is nu intendant van de Münchener Kammerspiele, één van de meest toonaangevende theatergezelschappen van Duitsland.