Dunya & Desie (De Serie)

DunyaSerie4EmmyDunyaSerie3DunyaSerie2DunyaSerie1

Dunya & Desie is een Nederlandse jeugdserie van Dana Nechushtan, geschreven door Robert Alberdingk Thijm. De serie gaat over het leven en de puber-problemen van twee meisjes uit Amsterdam-Noord. Dunya (Maryam Hassouni) komt uit een Marokkaanse familie en beleeft een wereld waarin de regels thuis soms heel anders zijn dan in de ‘Hollandse’ buitenwereld van haar beste vriendin. Desie (Eva van de Wijdeven) komt uit een een-ouder-gezin en woont samen met haar moeder in een typisch ‘meidenhuishouden’. Ze is wat minder intelligent dan Dunya, maar heeft wel een gouden hart. Ze worstelen allebei met verschillende levensvragen, maar kunnen daar samen goed over praten.

Van Dunya & Desie zijn drie series gemaakt. De eerste twee series zijn er vooral op toegespitst hoe pubers van verschillende komaf tegen de wereld aankijken. In de derde reeks gaan Dunya en Desie naar verschillende scholen (Dunya naar de havo en Desie naar de kappersopleiding) en wordt vooral het ouder worden belicht.

De serie heeft diverse prijzen gewonnen in binnen- en buitenland, waaronder het Gouden Beeld voor Beste Dramaserie, de Prix Jeunesse en de Premio Ondas (beste Europese jeugdserie). In 2005 werd Dunya & Desie voor het tweede achtereenvolgende jaar genomineerd voor een Emmy Award.

IMDb